Odporność organizmu

Wpływ diety na odporność organizmu

Na naszą odporność wpływa wiele czynników, dieta jest jednym z kluczowych. Powinna być naturalna, czyli jak najmniej przetworzona. Najlepiej jak kupujemy surowe produkty i z nich przyrządzamy posiłki np. surowe mięso, które pieczemy w piekarniku z warzywami. Najlepiej służą nam warzywa sezonowe. Do produktów szczególnie wzmacniających naszą odporność należą kiszonki.

Kiszonki

Kiszonki korzystnie wpływają na pracę jelit, te zaś odgrywają istotną rolę w budowaniu naszej odporności. Ważne, aby kiszonki były naturalne, bez dodatku cukru, czy octu. Można kisić kapustę, ogórki, ale również warzywa typu kalafior, rzodkiewka czy brukselka. Produktem kiszenia buraków jest ich sok, który wpływa wzmacniająco na układ immunologiczny. Ważna jest systematyczność suplementacji naturalnych wzmacniaczy odporności.

Dieta, która wzmacnia odporność

Jak już wiemy, na odporność naszego organizmu wpływa to co jemy. Co wybierać, żeby wzmocnić tą odporność? Do takich produktów należą:

  • jajka, które są bardzo odżywcze, dostarczają man witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K oraz witamin z grupy B i substancji mineralnych typu: fosfor, selen, żelazo, cynk, a także lecytynę i cholinę, która to sprawia, że cholesterol zawarty w jajkach nam służy
  • warzywa i owoce powinny znaleść się w naszej diecie codziennie, pamiętajmy, żeby jeść warzywa do każdego posiłku w różnej formie, surowe, duszone, gotowane na parze, czy w zupach. Owoce jedna porcja dziennie czyli około 150g.
  • tłuszcze są ważne w naszej diecie, są źródłem witaminy D, która odgrywa istotną rolę w budowaniu naszej odporność. Mamy tłuszcze nasycone, których źródłem jest smalec, tłuszcz gęsi czy olej kokosowy, są one nośnikiem cholesterolu, który wchodzi w skład każdej komórki i jest ważny dla organizmu. Tłuszcze jednonienasycone mają działanie przeciwzapalne i takim przykładem jest oliwa z oliwek oraz awokado, a tłuszcze wielonienasycone spożywane tylko i wyłącznie na zimno to oleje lniany, konopny, z wiesiołka czy czarnuszki, ale również orzechy i pestki. Ważne są w diecie kwasy Omega 3 – EPA i DHA znajdujące się głównie w rybach morskich, mają działanie przeciwzapalne.

Ważne jest, aby w diecie znajdowały się takie produkty jak:

  • czosnek
  • kurkuma
  • imbir
  • majeranek
  • tymianek
  • pierzga
  • miód

Aktywność fizyczna

Zalecana jest codzienna aktywność fizyczna. Jak jest to możliwe to na zewnątrz. Światło dzienne ma korzystny wpływ na nasza gospodarkę hormonalną, również otoczenie zieleni, wpływa relaksująco na układ nerwowy, a tym samym na nasze samopoczucie. Jesteśmy bardziej dotlenieni. Podczas aktywności dochodzi do wzrostu temperatury ciała dzięki pracy mięśni, w ten sposób organizm ma większą zdolność radzenia sobie w walce z bakteriami.

Sen

Zdrowy styl życia to nie tylko dieta i aktywność fizyczna, to również sen. Bardzo ważna jest długość snu i ramy czasowe. Należy kłaść się spać około godziny 22:00 a długość snu powinna wynosić około 7-8 godzin, wówczas następuje regeneracja naszego organizmu i oczyszczanie z patogenów.Dla dobrego snu istotne jest, aby wieczorem ograniczyć korzystanie z urządzeń elektronicznych (telewizor, telefon, Ipad, komputer), gdyż one emitują światło niebieskie, które zaburza wydzielania melatoniny – hormonu snu.

Pozytywne myślenie

To jak myślimy wpływa na organizm, na to czy jesteśmy zdrowi, czy chorujemy. Na wiele sytuacji nie mamy wpływu, a często zamartwiamy się. Nasze myśli przyciągają różne zdarzenia, więc po co martwic się na zapas, po co szukać problemów. Myślmy pozytywnie, a rozwiązania same się znajdą! Twórzmy afirmację, co chcemy osiągnąć, jakie są nasze cele i oddajmy to podświadomości, która jest mądra i chce dla nas tego co najlepsze. Ważne jest akceptacja i tu i teraz.

Przewiń do góry