Dieta ketogeniczna – co to takiego i dla kogo jest zalecana?

Zapraszam na konsultacje stacjonarne i on-line.

Dieta ketogeniczna- co to takiego i dla kogo jest zalecana?

Dieta ketogeniczna to sposób żywienia polegający na zmniejszonej podaży węglowodanów, umiarkowanej podaży białka i dużej ilości zdrowych nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to dieta w której następuje zmniejszenie podaży węglowodanów do takiego poziomu w którym wątroba zaczyna wytarzać ciała ketonowe. Są one wytwarzane w procesie metabolizmu tłuszczu, czyli jego rozpadu, a organizm wykorzystuje je jako paliwo do zwykłych funkcji zamiast glukozy.

Dieta większości z nas przez całe życie opiera się na spożywaniu dużej ilości węglowodanów. Dopiero głodówka czy przejście na dietę ketogeniczną przyczynia się do produkcji ciał ketonowych. W organizmie zachodzą zmiany na poziomie szlaków metabolicznych, następuje przestawienie się organizmu z paliwa jakim była glukoza na ciała ketonowe, jest to spowodowane ograniczoną podażą węglowodanów.


Ten okres nazywamy keto-adaptacją, jest to stan przejściowy przed wejściem organizmu w ketozę. W pierwszych dniach keto-adaptacji organizm korzysta z materiału zapasowego, czyli glikogenu zmagazynowanego w wątrobie i mięśniach. Wówczas dochodzi do odwodnienia organizmu i może nastąpić jego osłabienie, nawet bóle głowy. Taki stan samopoczucia nazywany jest „Keto Flu” czyli „grypa węglowodanowa”. Może on trwać od 2 do 6 tygodni, a czasem nawet dłużej.


Wejście w stan ketozy jest zależne od wielu czynników fizjologicznych:

  • Poziomu glukozy i insuliny
  • Aktywności fizycznej
  • Ilości snu
  • Wieku
  • Płci
  • Ogólnego stanu zdrowia

Poziom ciał ketonowych przy diecie węglowodanowej wynosi 0,0 do 0,4mmol/l, natomiast przy diecie ketonowej 0,5-7,0 mmol/l. Dieta ta charakteryzuje się niską podażą węglowodanów 30-50g/ dzień. Bardzo ważną rolę odgrywa błonnik, ponieważ wpływa na poziom tłuszczu, chroni przed cukrzycą, daje uczucie sytości, zmniejsza ryzyko chorób serca, sprzyja namnażaniu się korzystnych bakterii w jelicie.

Zastosowanie diety ketogenicznej wiąże się ze zmianą stylu życia, rezygnacją z wielu produktów węglowodanowych, ale z drugiej strony uzyskujemy super efekty i samopoczucie. Przede wszystkim dieta ta jest sycąca i nie ma uczucia głodu. Wiele osób, które zmagały się z napadami na słodycze nagle okazuje się, że świetnie sobie z tym radzą i mogą obejść się bez słodyczy. U większości moich pacjentów poprawiają się wyniki badań krwi. Poziom insuliny po paru miesiącach stosowania potrafi zmniejszyć się o ponad połowę, poprawiają się wyniki gospodarki lipidowej, poziom cholesterolu, trójglicerydów jak również ciśnienie krwi.
Skuteczność diety ketogenicznej i komfort codziennego funkcjonowania na niej jest indywidualną sprawą, ponieważ każdy organizm jest inny i najbezpieczniej jest wprowadzić tą dietę pod okiem doświadczonego dietetyka, który oceni, czy działa ona korzystnie w konkretnym przypadku. Zawsze z diety ketogenicznej można przejść na dietę LOW CARBS, gdzie podaż węglowodanów jest również obniżona i wynosi około 130-150g. Dieta ketogeniczna ma swoje zastosowanie w wspomaganiu leczenia chorób neurodegeneracyjnych takich jak padaczka, choroba Alzheimera, gdyż poprawia funkcje kognitywne mózgu. Jest również stosowana przy insulinooporności. Osoby, które stosują dietę ketogeniczną często potwierdzają dobre samopoczucie, skupienie i efektywną pracę mózgu.

  • Podsumowując: nie jest to dieta dla każdego, wiąże się z dużym wyzwaniem, ale daje dobre i skuteczne efekty. Czy jest to dieta na całe życie? To zależy… Zapraszam na konsultacje, na których opracujemy plan działania, będę również monitorować bezpieczeństwo i skuteczność tej diety u Ciebie.
Magdalena Kuczyńska – ZnanyLekarz.pl

Przykładowy przepis na posiłek na diecie ketogenicznej

Moim ulubionym przepisem w diecie ketogenicznej jest łosoś ze szpinakiem w śmietance.

Łosoś ze szpinakiem w śmietanie

Składniki:

– Łosoś 200g
– Śmietanka kremowa 30% 100ml
– Szpinak 5 garści
– Masło klarowane 20g
– Oliwa z oliwek 12ml
– Pomidory suszone 5 szt
– Czosnek 3 ząbki
– Sól himalajska
– Pieprz

Łososia umyć osuszyć natrzeć oliwą z oliwek usmażyć na patelni, masło rozpuścić w garnku, dodać czosnek, następnie szpinak, pokrojone suszone pomidory i zalać śmietanką 30%, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie pokroić łososia i przełożyć do garnka i razem poddusić.

Motywuję, inspiruję

Jeśli jeszcze nie dołączyłaś/eś do fanów MyFit zapisz się na newsletter, będziesz otrzymywać raz w tygodniu list ode mnie odnośnie pracy z nawykami i nie tylko.
Magdalena Kuczyńska – ZnanyLekarz.pl
Przewiń do góry