Czym jest ten sposób żywienia i czy każdy może z niego skorzystać? Dieta low carbs, czyli niskowęglowodanowa, opiera się na dostarczaniu organizmowi mniejszej ilości produktów, które zawierają te związki. Jak jednak to wyliczyć w codziennym jadłospisie i co jeść? Jeśli jesteś tym zainteresowany, skorzystaj z mojej pomocy. Jako dietetyk prowadzący swój gabinet we Wrocławiu od lat zajmuję się układaniem najróżniejszych planów żywieniowych. Dlatego chętnie podpowiem, jakie powinno być spożycie węglowodanów w tej diecie. Wymienia się jej trzy modele, które różnią się ilością cukrów dostarczanych organizmowi.
Czym jest dieta low carbs?
To sposób odżywiania się, który umożliwia zrzucenie zbędnych kilogramów w krótkim czasie pod warunkiem przestrzegania pewnych zasad. LCHF (ang. Low Carb High Fat) to dieta o niskiej zawartości węglowodanów, co oznacza, że je podstawową zasadą jest spożycie ich w jak najmniejszej ilości w codziennych posiłkach. A te makroskładniki zawierają głównie następujące grupy produktów: kasze oraz białe pieczywo, ryż i makaron. Zaliczają się do nich także niektóre owoce i warzywa oraz przetworzone artykuły bogate w cukier.
Z kolei w niskowęglowodanowym planie żywieniowym dominują posiłki o wysokiej zawartości białka oraz tłuszczu. Zaleca się wówczas jedzenie m.in. orzechów, ryb, jaj i mięsa i niewielką ilość węglowodanów złożonych . Low carbs zakłada też jedzenie warzyw niezawierających skrobi, takich jak: pomidory, ogórki, brokuły, kalafior, sałata, szparagi. Ważną zasadą diety z niższym spożyciem węglowodanów jest długie przegryzanie i żucie artykułów spożywczych.
Najpopularniejsze modele diety low carbs
Przed wyborem odpowiedniej opcji dla siebie, warto zapoznać się z różnymi wariantami tego planu żywieniowego (każdy z nich daje inne efekty). Dietę low carbs ze względu na spożycie węglowodanów na dobę można podzielić m.in. na:
- bardzo niskowęglowodanową (ketogeniczną) — maks. 50 g, węglowodanów przyswajalnych
- niskowęglowodanową — nie więcej niż 130 g,
- średniowęglowodanową — od 130 do 225 g.
Pierwszy ze sposobów żywienia jest najbardziej radykalnym wariantem i może być pomocny w intensywnej redukcji tkanki tłuszczowej.
Dla kogo jest dieta niskowęglowodanowa?
Zaleca się ją m.in. osobom zmagającym się z cukrzycą, ponieważ pozwala ustabilizować poziom cukru we krwi. Z planu żywienia zakładającego niską zawartość węglowodanów mogą również skorzystać osoby uprawiające sporty wytrzymałościowe, ponieważ ich organizm dostaje wówczas szansę nauczenia się efektywnego pozyskiwania energii z tłuszczów. Często z diety low carbs korzystają też pacjenci:
- po udarach i operacjach,
- leczący poparzenia,
- cierpiący na choroby tarczycy.
Z racji tego, że przy diecie niskowęglowodanowej można schudnąć, decydują się na nią także ci, którzy chcieliby się pozbyć nadmiernych kilogramów.
Skonsultuj ze mną dietę niskowęglowodanową!
Jeśli chciałbyś podjąć się tego żywieniowego wyzwania, skonsultuj się ze mną w gabinecie we Wrocławiu! Zawsze układam dietę zakładającą niskie spożycie węglowodanów indywidualnie dla każdego pacjenta, a także zapewniam mu długotrwałe wsparcie. Posiłki, które proponuję, są proste i szybkie do przygotowania. Oprócz tego analizuję wyniki badań krwi i dobieram odpowiednią suplementację.