Zakażenie bakterią Helicobacter pylori może dotyczyć nawet 70-80% społeczeństwa. W większości jest ono bezobjawowe. Ta bakteria jest przyczyną zapalenia błony śluzowej żołądka, choroby wrzodowej żołądka.
Jak wiemy nie od dziś, pożywienie działa leczniczo, dlatego warto zastosować dobrze dobraną i zbilansowaną dietę i w tym przypadku. Silne działania bakteriostatyczne i przeciwzapalne ma cebula i czosnek, potwierdzone badaniami.
Zasady żywienia przy Helicobacter pylori:
- Jedz regularne posiłki
- Nie głoduj ani nie przejadaj się, chodzi o kwasy żołądkowe
- Dokładnie rozdrabniaj pożywienie na etapie gryzienia
- Unikaj:
- Potraw smażonych
- Napoi gazowanych
- Papierosów
- Mocnej herbaty i kawy
- Słodyczy
- Ostrych przypraw
- Roślin strączkowych
- Zaleca się, aby w diecie znalazły się produkty wspomagające leczenie takie jak:
- Czosnek
- Orzechy włoskie
- Brokuły
- Ryby przyrządzone na parze i w piekarniku
- Zielona herbata
- Chudy drób
- Siemię lniane
- Owoce jagodowe
- Jajka
- Masło
- Jogurty i kefiry bez cukru
- Zioła i przyprawy (imbir, kardamon, oregano, kminek, cząber, majeranek)
Odpowiednio dobrana dieta wesprze leczenie oraz zminimalizuje objawy dyspeptyczne takie jak: uczucie ciężkości.