Helicobacter- jak z nim walczyć

helicobacter

Zakażenie bakterią Helicobacter pylori może dotyczyć nawet 70-80% społeczeństwa. W większości jest ono bezobjawowe. Ta bakteria jest  przyczyną zapalenia błony śluzowej żołądka, choroby wrzodowej żołądka.

Jak wiemy nie od dziś, pożywienie działa leczniczo, dlatego warto zastosować dobrze dobraną i zbilansowaną dietę i w tym przypadku. Silne działania bakteriostatyczne i przeciwzapalne ma cebula i czosnek, potwierdzone badaniami.

Zasady żywienia przy Helicobacter pylori:

  1. Jedz regularne posiłki
  2. Nie głoduj ani nie przejadaj się, chodzi o kwasy żołądkowe
  3. Dokładnie rozdrabniaj pożywienie na etapie gryzienia
  4. Unikaj:
  • Potraw smażonych
  • Napoi gazowanych
  • Papierosów
  • Mocnej herbaty i kawy
  • Słodyczy
  • Ostrych przypraw
  • Roślin strączkowych
  1. Zaleca się, aby w diecie znalazły się produkty wspomagające leczenie takie jak:
  • Czosnek
  • Orzechy włoskie
  • Brokuły
  • Ryby przyrządzone na parze i w piekarniku
  • Zielona herbata
  • Chudy drób
  • Siemię lniane
  • Owoce jagodowe
  • Jajka
  • Masło
  • Jogurty i kefiry bez cukru
  • Zioła i przyprawy (imbir, kardamon, oregano, kminek, cząber, majeranek)

Odpowiednio dobrana dieta wesprze leczenie oraz zminimalizuje objawy dyspeptyczne takie jak: uczucie ciężkości.

Przewiń do góry