Dieta przy insulinooporności

Zmagasz się z tą dolegliwością i nie wiesz, co i jak jeść, aby nie przerodziła się w poważniejsze schorzenia? Skorzystaj z mojej pomocy! Potrzebna będzie Ci zdrowa dieta o niskim indeksie glikemicznym, którą mogę ułożyć w gabinecie prowadzonym we Wrocławiu. Biorąc pod uwagę istniejące ryzyko, że insulinooporność zmieni się pewnego dnia w cukrzycę, warto zmienić swoje nawyki żywieniowe jak najwcześniej!

Czym jest insulinooporność?

To stan obniżonej wrażliwości komórek ciała na działanie insuliny, która jest hormonem wydzielanym przez trzustkę. Jej główne zadanie stanowi obniżanie poziom cukru we krwi, który podnosi się na skutek spożywania pokarmu. Gdy tkanki nie reagują na nią prawidłowo, trzustka musi produkować jej coraz więcej (ponad normę), co jednak w pewnym momencie jest już niemożliwe. Wtedy zaczyna się insulinooporność.

Wówczas ważna jest odpowiednia i zdrowa dieta. Wzrastający poziom cukru we krwi może bowiem doprowadzić do rozwinięcia się stanu przedcukrzycowego, a następnie cukrzycy. Problem ten dotyczy nie tylko osób z nadwagą i otyłością (szczególnie brzuszną), ale również:

  • szczupłych, które mają BMI w zakresie normy, ale zbyt dużą zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie),
  • jedzących niezdrowo,
  • prowadzących siedzący tryb życia,
  • nadmiernie się odchudzających i stresujących,
  • za mało śpiących,
  • stosujących niektóre leki (np. antykoncepcja hormonalna),
  • cierpiących na takie choroby jak np. Hashimoto, niedoczynność i nadczynność tarczycy, nadciśnienie, podwyższony poziom cholesterolu we krwi.

Dlatego gdy Twoim problemem jest insulinooporność lub cukrzyca, zdrowa dieta o niskim indeksie glikemicznym odgrywa bardzo ważną rolę w codziennym funkcjonowaniu. Znajomość wartości tego wskaźnika będzie miała szczególne znaczenie, aby odpowiednio dobierać konkretne produkty – ich ilość oraz sposób dalszej obróbki.

Jaka powinna być dieta przy insulinooporności?

Zasadniczo dobierana jest indywidualnie do konkretnego przypadku. Może ona opierać się na planie żywienia inspirowanym np. jedzeniem śródziemnomorskim lub dietą o niskim indeksie glikemicznym. W tym ostatnim przypadku oznacza to, że nie ma w niej miejsca przede wszystkim na:

  • cukier,
  • soki,
  • syropy cukrowe,
  • słodycze,
  • inne węglowodanowe produkty o wysokim stopniu przetworzenia.

Za to w jadłospisie pożądane będą:

  • różnorodne grube kasze i ciemny ryż,
  • razowe pieczywo,
  • pełnoziarnisty makaron (ugotowany al dente),
  • ugotowane i ostudzone ziemniaki ( skrobia oporna )
  • strączki,
  • niskokaloryczne substancje słodzące,
  • większość owoców, mniej dojrzałych.

Przy odpowiednim ich komponowaniu bierze się pod uwagę nie tylko niski indeks glikemiczny, ale również ilość oraz jakość węglowodanów w danym produkcie. Celem zdrowej diety stosowanej przy insulinooporności jest przede wszystkim ustabilizowanie poziomu cukru we krwi, aby nie przekształciła się ona w cukrzycę. Ważny jest tez Ładunek Glikemiczny.

Zdrowa dieta dla insulinoopornych

Zachęcam do telefonicznego oraz e-mailowego kontaktu ze mną w celu umówienia terminu konsultacji prowadzonej online lub spotkania w trybie stacjonarnym we Wrocławiu. Jako psychodietetyk i dietetyk współpracuję z osobami, które cierpią na insulinooporność. Na początku zapoznaję się z wynikami badań krwi w celu dopasowania suplementacji (w przypadku niedoborów). Następnie pomagam podopiecznym sporządzić indywidualną dietę stosowaną przy insulinooporności oraz cukrzycy. Proponowane przeze mnie posiłki są zdrowe i smaczne oraz, co najważniejsze, proste w samodzielnym przygotowaniu. Nauczę Cię również, jak czytać etykiety produktów spożywczych, aby rozróżnić te z wysokim bądź niskim indeksem glikemicznym.

Scroll to Top