Witamina C

dietetyk online cytryna a witamina c

Czy witamina C wspomaga nasz układ immunologiczny? Czy warto ją suplementować? Zapraszam do lektury!

Witamina C należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest formą nietrwałą, ulega rozkładowi pod wpływem światła, temperatury i tlenu. W naszym organizmie poziom witaminy C spada przy każdej infekcji, czy innej chorobie, dlatego najczęściej jest jej za mało. Terapia witaminą C przy przeziębieniu to najlepsza z możliwych. Witamina C charakteryzuje się silnymi właściwościami antybakteryjnymi, antywirusowymi i przeciwgorączkowymi. Witamina ta odgrywa bardzo dużą rolę w procesie zapobiegania starzenia się naszej skóry, dlatego są dostępne na rynku preparaty kosmetyczne z dużym jej stężeniem. Niezbędna jest do syntezy kolagenu, który wchodzi w skład ścięgna czy wiązadła. 

Wg Instytutu Żywienia i Żywności dzienne zapotrzebowanie na witaminę C to 45-75 mg.

Naturalnymi źródłami witaminy C są:

  • Czarne porzeczki – 182 mg
  • Natka pietruszki – 177 mg
  • Papryka czerwona – 144 mg
  • Chrzan – 114 mg
  • Brokuły – 83 mg
  • Szpinak – 68 mg
  • Truskawki – 66 mg
  • Poziomki – 60 mg
  • Cytryna – 50 mg
  • Pomarańcza – 49 mg
  • Maliny – 31 mg
  • Pomidor – 22 mg

Witaminę C powinno się suplementować, ważne, żeby to robić wystarczająco długo, często i w odpowiednich ilościach. 

Objawem przedawkowania witaminy C  jest biegunka. Należy obniżyć dawkę aż do momentu uspokojenia jelit.

Kiedy warto ją stosować?

Profilaktycznie warto dodać do kubka ciepłej wody sok z połowy cytryny. Bardzo ważne jest, żeby nie dodawać do wrzątku. 

A kiedy “łapie Cię ” przeziębienie warto zastosować domową miksturę!

  1. Imbiru około 1cm, pokroić drobno i zagotować w szklance wody ( około 5 min)
  2. Scedzić wywar
  3. Następnie dodać do płynu  o temperaturze 40C sok z 1 cytryny.

Można wypić kilka takich kubków w ciągu dnia. 

Scroll to Top