Czy witamina C wspomaga nasz układ immunologiczny? Czy warto ją suplementować? Zapraszam do lektury!
Witamina C należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest formą nietrwałą, ulega rozkładowi pod wpływem światła, temperatury i tlenu. W naszym organizmie poziom witaminy C spada przy każdej infekcji, czy innej chorobie, dlatego najczęściej jest jej za mało. Terapia witaminą C przy przeziębieniu to najlepsza z możliwych. Witamina C charakteryzuje się silnymi właściwościami antybakteryjnymi, antywirusowymi i przeciwgorączkowymi.Witamina ta odgrywa bardzo dużą rolę w procesie zapobiegania starzenia się naszej skóry, dlatego są dostępne na rynku preparaty kosmetyczne z dużym jej stężeniem. Niezbędna jest do syntezy kolagenu, który wchodzi w skład ścięgna czy wiązadła.
Wg Instytutu Żywienia i Żywności dzienne zapotrzebowanie na witaminę C to 45-75 mg.
Naturalnymi źródłami witaminy C są:
- Czarne porzeczki – 182 mg
- Natka pietruszki – 177 mg
- Papryka czerwona – 144 mg
- Chrzan – 114 mg
- Brokuły – 83 mg
- Szpinak – 68 mg
- Truskawki – 66 mg
- Poziomki – 60 mg
- Cytryna – 50 mg
- Pomarańcza – 49 mg
- Maliny – 31 mg
- Pomidor – 22 mg
Witaminę C powinno się suplementować, ważne żeby to robić wystarczająco długo, często i w odpowiednich ilościach.
Objawem przedawkowania witaminy C jest biegunka. Należy obniżyć dawkę aż do momentu uspokojenia jelit.
Kiedy warto ją stosować?
Profilaktycznie warto dodać do kubka ciepłej wody sok z połowy cytryny. Bardzo ważne jest, żeby nie dodawać do wrzątku.
A kiedy “łapie Cię ” przeziębienie warto zastosować domową miksturę!
- Imbiru około 1cm, pokroić drobno i zagotować w szklance wody ( około 5 min)
- Scedzić wywar
- Następnie dodać do płynu o temperaturze 40C sok z 1 cytryny.
Można wypić kilka takich kubków w ciągu dnia.
Polecam 🙂