Dieta ketogeniczna (keto) – co to takiego i dla kogo jest zalecana?
Zapraszam na konsultacje stacjonarne i on-line.
Poziom ciał ketonowychprzy diecie węglowodanowej wynosi 0,0 do 0,4mmol/l, natomiast przy diecie ketogenicznej 0,5-7,0 mmol/l. Ten sposób żywienia charakteryzuje się niską podażą węglowodanów 30-50g/ dzień. Bardzo ważną rolę odgrywa błonnik, ponieważ wpływa na poziom tłuszczu, chroni przed cukrzycą, daje uczucie sytości, zmniejsza ryzyko chorób serca, sprzyja namnażaniu się korzystnych bakterii w jelicie.
Dieta ketogeniczna – dla kogo?
Zastanawiasz się, jakie ograniczenia niesie za sobą dieta ketogeniczna? Dla kogo ten model żywienia będzie najlepszy? Musisz wiedzieć, że keto wiąże się ze zmianą stylu życia, rezygnacją z wielu produktów węglowodanowych, ale z drugiej strony uzyskujemy super efekty i samopoczucie. Przede wszystkim dieta ta jest sycąca i nie powoduje uczucia głodu. Wiele osób, które zmagały się z napadami na słodycze nagle okazuje się, że świetnie sobie z tym radzą i mogą obejść się bez słodyczy. U większości moich pacjentów poprawiają się wynikibadań krwi. Poziom insuliny po paru miesiącach stosowania potrafi zmniejszyć się o ponad połowę, poprawiają się wyniki gospodarki lipidowej, poziom cholesterolu, trójglicerydów jak również ciśnienie krwi.
Dla kogo keto będzie najlepszym wyborem? Skuteczność diety ketogenicznej i komfort codziennego funkcjonowania na niej jest indywidualną sprawą, ponieważ każdy organizm jest inny i najbezpieczniej jest wprowadzić tą dietę pod okiem doświadczonego dietetyka, który oceni, czy działa ona korzystnie w konkretnym przypadku. Zawsze z żywienia bogatotłuszczowego i ubogowęglowodanego można przejść na dietę LOW CARBS, gdzie podaż węglowodanów jest również obniżona i wynosi około 130-150g. Dieta ketogeniczna ma swoje zastosowanie wwspomaganiu leczenia chorób neurodegeneracyjnych takich jak padaczka, choroba Alzheimera, gdyż poprawia funkcje kognitywne mózgu. Jest również stosowana przy insulinooporności. Osoby, które stosują dietę ketogeniczną często potwierdzają dobre samopoczucie, skupienie i efektywną pracę mózgu.
A dla kogo dieta ketogeniczna nie będzie odpowiednia?
Istnieją pewne przeciwwskazania do spożywania posiłków zawierających niski poziom węglowodanów. Z tego względu proponowana dieta keto online nie jest dla każdego. Dietetyk podczas konsultacji musi szczegółowo zapoznać się z historią medyczną podopiecznego oraz listą schorzeń, z którymi aktualnie zmaga się dana osoba. Taki plan żywieniowy nie może być stosowany przede wszystkim u kobiet w ciąży i karmiących piersią, a także osób, u których występują problemy zdrowotne z nerkami (m.in. kamica, kwasice organiczne), trzustką i wątrobą. Ponadto ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych dieta ketogeniczna nie jest dobrym rozwiązaniem dla podopiecznych obciążonych chorobami układu krążenia.
Dieta keto – czy warto?
Nie ma uniwersalnego, optymalnego dla wszystkich sposobu żywienia. W ostatnim czasie dieta keto staje się coraz popularniejsza. Osoby decydujące się na taką zmianę w codziennym muszą przygotować się na trudny okres adaptacyjny, podczas którego organizm przestawia się na nowe nawyki żywieniowe. Co ważne, dieta ketogeniczna powinna być ułożona przez dietetyka, który wcześniej na etapie konsultacji online oceni, czy podopieczny w ogóle powinien przejść na nowe menu. Dobrze też, aby szczególnie w trakcie pierwszych tygodni spożywania posiłków niskowęglowodanowych dana osoba była stale monitorowana przez psychodietetyka.
Zachęcam do kontaktu telefonicznego lub e-mailowego i umówienia się na konsultację zdalną.
Sprawdź też:
1. Dieta ketogeniczna a cukrzyca
2. Dieta ketogeniczna a jelito drażliwe
3. Dieta ketogeniczna a ciała ketonowe
4. Spalanie tłuszczu na diecie keto
5. Epilepsja a dieta ketogeniczna
6. Pozostałe wpisy
Przykładowy przepis na posiłek na diecie ketogenicznej
Moim ulubionym przepisem w diecie ketogenicznej jest łosoś ze szpinakiem w śmietance.
Łosoś ze szpinakiem w śmietanie
Składniki:
– Łosoś 200g
– Śmietanka kremowa 30% 100ml
– Szpinak 5 garści
– Masło klarowane 20g
– Oliwa z oliwek 12ml
– Pomidory suszone 5 szt
– Czosnek 3 ząbki
– Sól himalajska
– Pieprz
Łososia umyć osuszyć natrzeć oliwą z oliwek usmażyć na patelni, masło rozpuścić w garnku, dodać czosnek, następnie szpinak, pokrojone suszone pomidory i zalać śmietanką 30%, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie pokroić łososia i przełożyć do garnka i razem poddusić.
Motywuję, inspiruję
Jeśli jeszcze nie dołączyłaś/eś do fanów MyFit zapisz się na newsletter, będziesz otrzymywać raz w tygodniu list ode mnie odnośnie pracy z nawykami i nie tylko.
Magdalena Kuczyńska – ZnanyLekarz.pl