Candida

terapia ketogeniczna Wrocław drożdżówka i kawa po wiedeńsku a candida

Candida to drożdżaki, które są obecne u każdego zdrowego człowieka, warunkiem jest prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego. Problem pojawia się gdy mamy do czynienia z przerostem Candidy. Miejsce pożytecznych bakterii przejmują patogenne bakterie chorobotwórcze bądź drożdżaki takie jak Candida albicans. Nadmierny ich przerost powoduje, ze cały układ pokarmowy jest zagrzybiały.

Objawy Candidy

  • Biały nalot na języku
  • Nadmierne łaknienie węglowodanów
  • Trądzik
  • Łupież pstry
  • Egzemy
  • Pokrzywka
  • Wysypki
  • Nawracające się infekcje ( gardła, angina, suchy kaszel, infekcje układu moczowego, pochwy itp.)
  • Alergie
  • Bóle głowy
  • Astma

Co wyeliminować z diety?

  • Słodycze, słodziki, cukier
  • Białą mąkę, pszenicę
  • Chleb bardzo mocno ograniczyć
  • Wszystkie wyroby na drożdżach wyeliminować
  • Alkohol ( wzmaga przyrost candidy)
  • Rośliny pakowane w folię ( zawierają substancję przeciwpleśniowe )
  • Wyeliminować żywność przetworzoną
  • Zboża glutenowe działają zapalnie
  • Kawa
  • Herbata

Co powinno się znajdować w diecie?

  • Warzywa w 50% ( gotowane, blanszowane, na parze, surowe)
  • Owoce dopuszczalne tylko jagodowe ( mała zawartość cukru) przy nadmiernym przyrostem Candidy czasem trzeba zrezygnować całkowicie z owoców przez pierwsze 3 miesiące.
  • Olej kokosowy i mleko kokosowe powinny znaleźć się w diecie codziennie w ilościach tolerowanych przez organizm ( około 3 łyżek). Olej kokosowy ma kwas laurynowy, który ma właściwości zwalczające patogeny. Można go używać do kawy ( kawa kuloodporna) lub do koktajli, grillowania i gotowania.
  • W diecie powinny znaleźć się zioła:
    • Rozmaryn
    • Oregano
    • Majeranek
    • Kurkuma
    • Imbir
    • Cynamon

Zalecane suplementy

  • Na układ odpornościowy : Cynk, Selen, Colostrum, olej z dzikiego oregano, aloes, olej kokosowy ( w ograniczonych ilościach i wprowadzany małymi porcjami)

Skład odpowiedniej diety przy problemach z Candidą to:

  • 50% warzyw,
  • 20% ryb i produktów mięsnych,
  • 15% tłuszczów,
  • 10% bezglutenowych produktów zbożowych,
  • 5% owoców i orzechów, pestek, nasion.
Scroll to Top