Candida to drożdżaki, które są obecne u każdego zdrowego człowieka, warunkiem jest prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego. Problem pojawia się gdy mamy do czynienia z przerostem Candidy. Miejsce pożytecznych bakterii przejmują patogenne bakterie chorobotwórcze bądź drożdżaki takie jak Candida albicans. Nadmierny ich przerost powoduje, ze cały układ pokarmowy jest zagrzybiały.
Objawy Candidy
- Biały nalot na języku
- Nadmierne łaknienie węglowodanów
- Trądzik
- Łupież pstry
- Egzemy
- Pokrzywka
- Wysypki
- Nawracające się infekcje ( gardła, angina, suchy kaszel, infekcje układu moczowego, pochwy itp.)
- Alergie
- Bóle głowy
- Astma
Co wyeliminować z diety?
- Słodycze, słodziki, cukier
- Białą mąkę, pszenicę
- Chleb bardzo mocno ograniczyć
- Wszystkie wyroby na drożdżach wyeliminować
- Alkohol ( wzmaga przyrost candidy)
- Rośliny pakowane w folię ( zawierają substancję przeciwpleśniowe )
- Wyeliminować żywność przetworzoną
- Zboża glutenowe działają zapalnie
- Kawa
- Herbata
Co powinno się znajdować w diecie?
- Warzywa w 50% ( gotowane, blanszowane, na parze, surowe)
- Owoce dopuszczalne tylko jagodowe ( mała zawartość cukru) przy nadmiernym przyrostem Candidy czasem trzeba zrezygnować całkowicie z owoców przez pierwsze 3 miesiące.
- Olej kokosowy i mleko kokosowe powinny znaleźć się w diecie codziennie w ilościach tolerowanych przez organizm ( około 3 łyżek). Olej kokosowy ma kwas laurynowy, który ma właściwości zwalczające patogeny. Można go używać do kawy ( kawa kuloodporna) lub do koktajli, grillowania i gotowania.
- W diecie powinny znaleźć się zioła:
- Rozmaryn
- Oregano
- Majeranek
- Kurkuma
- Imbir
- Cynamon
Zalecane suplementy
- Na układ odpornościowy : Cynk, Selen, Colostrum, olej z dzikiego oregano, aloes, olej kokosowy ( w ograniczonych ilościach i wprowadzany małymi porcjami)
Skład odpowiedniej diety przy problemach z Candidą to:
- 50% warzyw,
- 20% ryb i produktów mięsnych,
- 15% tłuszczów,
- 10% bezglutenowych produktów zbożowych,
- 5% owoców i orzechów, pestek, nasion.